Rent – Urent?

7.-10. klasse

Begreber som renhed og hellighed kan virke fjerne og uforståelige i en verden, hvor religion ikke fylder særlig meget i det offentlige rum. Inden for religionerne findes der forskellige syn på renhed, ligesom det hellige kan tolkes på mange måder.
I det daglige forbinder vi renhed med hygiejne, hvor det at børste tænder, gå i bad og vaske hænder er almindelige rutiner. I religioner får renhed en anden karakter, der ikke nødvendigvis handler om synligt snavs, men derimod om det, man kan kalde kultisk renhed. Det religiøse menneske forholder sig både til det hellige og det profane, hvor urenhed kan forekomme. Derfor findes der renselsesritualer, som skal fjerne urenheden fra krop og sjæl. Derudover er der også forskellige madvarer, som anses for rene eller urene.

Eleverne skal med udgangspunkt i de to begrebspar rent/urent og helligt/profant arbejde med forskellige fænomener i religionerne: Helligdomme, rituelle bade og spiseregler. Forløbet rundes af med udblik til aktuelle eksempler på renhed og urenhed i et samfundsperspektiv. Hvad anser vi fx for urent i dag?

I dette projekt er der fokus på fire religioner, hvor renhed og hellighed har forskellige udtryk og forskrifter: Hinduisme, jødedom, kristendom og islam.

Projektet indeholder

  • Lærervejledning
  • Elevhæfte
  • Kirkebesøg – placeres mellem fase 2 og 3 (ud af 5)

Tilmeldingen er lukket!

Faktabox

Klassetrin

7.-10. klasse

Fag

Kristendomskundskab

Lektioner

6

Periode

Medio september – juni

Tilmeldingsfrist

15. august 2023